Η δραματοθεραπεία αποτελεί μια εναλλακτική και συμπληρωματική προσέγγιση για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας, η οποία εστιάζει στην έκφραση και επεξεργασία προσωπικών βιωμάτων μέσα από τη
δημιουργική διαδικασία. Με στόχο να βοηθήσει τα άτομα να ανακαλύψουν νέους τρόπους αντιμετώπισης ζητημάτων που τους απασχολούν, η δραματοθεραπεία αξιοποιεί θεατρικές μεθόδους όπως το παιχνίδι, την αφήγηση ιστοριών, την τελετουργία και την παράσταση.
Το φετινό σεμινάριο βασίζεται στα πέντε στάδια της δραματοθεραπείας και δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν συναισθήματα, να διερευνήσουν προκλήσεις και να καλλιεργήσουν την ανθεκτικότητα τους απέναντι στις δυσκολίες της ζωής. Η εργασία σε ομάδες ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση, την ενεργοποίηση της φαντασίας και την επανένταξη, ενώ προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο για την επεξεργασία δύσκολων καταστάσεων μέσω της αισθητικής απόστασης.
1η Ενότητα :
Αφήγηση Ιστοριών 23, 30 Νοεμβρίου & 7 Δεκεμβρίου
Ξεκινάμε με την αφήγηση πραγματικών ή φανταστικών ιστοριών, οι οποίες επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να εκφράσουν προσωπικά βιώματα και συναισθήματα με έναν δημιουργικό και αποστασιοποιημένο τρόπο.
“Βασίλισσα Μέλισσα: Η Δύναμη των Ιστοριών μας”
Εξερευνώντας την Προσωπική Μεταμόρφωση μέσα από τη Δραματοθεραπεία και τα Κείμενα της Clarissa Pinkola Estés
Η ιστορία της “Βασίλισσας Μέλισσας” είναι πολύ πλούσια σε συμβολισμούς και λειτουργεί εξαιρετικά για την επεξεργασία προσωπικών ιστοριών. Η ιστορία μιλά για τη δύναμη της αυθεντικής αυτοέκφρασης, της κοινότητας, και της εσωτερικής αλήθειας, καθώς η βασίλισσα μέλισσα αντιπροσωπεύει τη σοφία και τη δημιουργική δύναμη μέσα μας.
Κάθε συνάντηση θα ακολουθεί μια δομημένη πορεία, βασισμένη σε πέντε στάδια. Το τρίωρο θα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να υποστηρίζει τη φυσική, συναισθηματική και νοητική προετοιμασία, την εμβάθυνση στο θέμα, καθώς και το ασφαλές κλείσιμο της διαδικασίας. Ακολουθεί η περιγραφή της εξέλιξης του 3ωρου μαθήματος:
I. Ζέσταμα (σωματική κινητοποίηση)
Η συνάντηση ξεκινά με ασκήσεις σωματικής κινητοποίησης, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να ενεργοποιήσουν το σώμα τους. Η σωματική κίνηση λειτουργεί ως ένας τρόπος να απελευθερωθεί η ένταση, να έρθουν σε επαφή με το σώμα τους και να προετοιμαστούν για την περαιτέρω δουλειά που ακολουθεί. Το ζέσταμα δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και ενότητας.
II. Release (αποδέσμευση έντασης – σύνδεση – παιχνίδι)
Στη συνέχεια, μέσα από ασκήσεις παιχνιδιού και αυθόρμητης κίνησης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποδεσμεύσουν την ένταση και να συνδεθούν μεταξύ τους με χαλαρότητα και δημιουργικότητα. Αυτό το στάδιο προσκαλεί τη διασκέδαση και την αίσθηση ελευθερίας, διευκολύνοντας τη σύνδεση με την ομάδα και το περιβάλλον.
III. Θέμα (διάκριση του σημαντικού – εμβάθυνση – ξεδίπλωμα)
Το κεντρικό θέμα κάθε συνάντησης εισάγεται σε αυτό το στάδιο. Εδώ, οι συμμετέχοντες καλούνται να εμβαθύνουν στα προσωπικά ζητήματα, συναισθήματα ή καταστάσεις που τους απασχολούν, μέσα από τις δραματουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται. Η εξερεύνηση γίνεται σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.
IV. Επικέντρωση (γείωση – δημιουργικό αποτύπωμα)
Μετά την εμβάθυνση, οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στην παρούσα στιγμή μέσω της γείωσης και της δημιουργικής έκφρασης. Το στάδιο αυτό εστιάζει στην προσωπική κατανόηση και το αποτύπωμα που
αφήνει η διαδικασία στο κάθε άτομο, είτε μέσα από σωματική κίνηση είτε μέσα από συμβολικές πράξεις.
V. Κλείσιμο (μοίρασμα – αναπλαισίωση)
Το τελευταίο στάδιο είναι αφιερωμένο στο μοίρασμα εμπειριών και τη συλλογική αναπλαισίωση. Οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με την εμπειρία που έζησαν.
Το κλείσιμο διασφαλίζει ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται με τρόπο που αφήνει αίσθηση πληρότητας και σταθερότητας.
Οφέλη
- Ανάπτυξη Προσωπικότητας: Ενθαρρύνεται η μεταφορά γνώσης και η ενίσχυση της φαντασίας για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
- Κοινωνικοποίηση και Δημιουργικότητα: Η ομαδική δουλειά ενισχύει την επικοινωνία και τη δημιουργικότητα.
- Επεξεργασία Δύσκολων Καταστάσεων: Μέσα από τη δραματοποίηση και την αισθητική απόσταση διευκολύνεται η επεξεργασία τραυματικών εμπειριών.
Λεπτομέρειες Σεμιναρίου
- Διάρκεια: 10:30 – 13:30 (3 ώρες με διάλειμμα)
- Συχνότητα: Σάββατα 23, 29 Νοεμβρίου & 7 Δεκεμβρίου
- Απαιτήσεις: Άνετα ρούχα και κάλτσες για ελεύθερη κίνηση
- Κατάλληλο για όλους: Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία
- Τιμή ανά ενότητα : 120 €
Οι επόμενες ενότητες :
2η Ενότητα / Παιχνίδι 14 Δεκεμβρίου & 4, 11 Ιανουαρίου
Το παιχνίδι είναι ένα εργαλείο αλληλεπίδρασης, που μέσα από την αυθόρμητη δημιουργικότητα δίνει τη δυνατότητα να διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις, συμπεριφορές και συναισθήματα.
3η Ενότητα / Ρόλος 1, 8 Φεβρουαρίου & 22 Μαρτίου
Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν ρόλους που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά κομμάτια του εαυτού ή των σχέσεων τους, επιτρέποντας την εξερεύνηση εσωτερικών συγκρούσεων από διάφορες οπτικές.
4η Ενότητα / Τελετουργία 29 Μαρτίου & 12, 19 Απριλίου
Η τελετουργία παρέχει δομή και σταθερότητα μέσα στη θεραπευτική διαδικασία, προσφέροντας ένα πλαίσιο ασφαλείας για τη βαθύτερη διερεύνηση.
5η Ενότητα / Παράσταση 3, 10 Μάϊου & 7 Ιουνίου – Παρουσίαση 14 Ιουνίου
Στην κορύφωση, πραγματοποιείται μια παράσταση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες εκφράζουν τις εμπειρίες τους μέσα από το θέατρο. Η παράσταση μπορεί να είναι προσωπική ή ομαδική, προσφέροντας πλήρη εξωτερική έκφραση.
CLASS TRAINER


ΒΙΚΥ ΑΔΑΜΟΥ
Instructor
Η Βίκυ Αδάμου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1971.
Το 1996 πήρε το πτυχίο της, από τη Δραματική σχολή Αθηνων του Γεωργίου Θεοδοσίαδη και είναι τελειόφοιτος Δραματοθεραπεύτρια στο εκπαιδευτικό κέντρο ψυχοθεραπείας “Το Έρμα”.
Το 1992 ολοκλήρωσε σπουδες στη σχολή εφαρμοσμενων και εικαστικών τεχνών της Ελένης Βακαλό.
Εργάζεται ως σκηνοθέτις, ηθοποιός, εκπαιδεύτρια θεάτρου, κίνησης και διαλογισμού. Διδάσκει σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Το 2008 συνδημιούργησε το δίκτυο παραστατικών τεχνών Κινητήρας όπου υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια ως το 2015 αναλαμβανοντας μεγάλες δράσεις με πολιτιστικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Σήμερα συνεχίζει τις δράσεις της με τη δική της εταιρία Life after Death Theatre Company.*
Έχει συνεργασία με την δραματική σχολή για επαγγελματίες: 92Αrt.
Διδάσκει σεμινάρια εκτός Αθήνας σε συνεργασία με τους οργανισμούς:
Βαμβακού Revival στη Σπάρτη & Terrasse Ensemble στην Ελβετία
Το 2022 με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκλήρωσε την έρευνά της πάνω στο διττό ρόλο δημιουργού/περφόρμερ όπου συμμετείχαν σημαντικοί καλλιτέχνες της Ελλάδας.
Ξεκίνησε διαλογισμό το 1995 με την Ιωάννα Γραμματικούλη και συνεχίζει. Έχει υπάρξει δίπλα σε δασκάλους και θεραπευτές ακολουθώντας πρακτικές όπως: Yoga, Za Zen, Time Therapy, Processwork, Healing Meditation. Τα τελευταία 5 χρόνια διδάσκεται την πρακτική του QiGong Shen Dao δίπλα στον Alain Ratié.